בטן מתוחה אחרי ניתוח שאיבת שומן

בשורות הבאות נבקש לשתף אתכם בהיבטים שונים הקשורים עם טיפולי שאיבת שומן. אך לפני שניכנס להסבר מעמיק לגבי שאיבת השומן, נתחיל בכמה מילות הקדמה כלליות.

היחס של הציבור הרחב כלפי שומן והשמנה ידע שינויים רבים לאורך השנים. בעבר, היו תקופות שבהן אפילו המשכילים ביותר נהגו ליחס לשומן סגולות בריאותיות. אנשים שמנים נחשבו לאנשים שופעי בריאות. כיום, אנו יודעים היטב כי גם אם שומן חיוני לגופינו, במידה מוגזמת הוא מהווה סכנה בריאותית. זה נכון, אגב, לא רק לשומן שאותו קל לראות בעין. שומן פנימי, שעוטף איברים פנימיים נחשב למסוכן אף יותר. אך לא נרבה על כך במילים אלא נתמקד הפעם בהיבט האסתטי.

מצבורי שומן בגופינו עלולים להקנות מראה שאיננו אסתטי ובנוסף גם לא פרופורציונאלי. אנו בטוחים ומקווים שתמצאו את הסקירה שלהלן חשובה ומועילה. בין היתר, נראה מהי הציפיה משאיבת השומן ומתי הציפייה הזאת איננה ריאלית. מה אפשר להשיג ומה אי אפשר. האם יש הכנות מסוימות לפני הניתוח והאם יש פרוצדורות שונות שמאפשרות את ביצוע הטיפול. נבין מה בדיוק קורה ומתרחש בזמן השאיבה, כמה זמן צריך הגוף לצורך התאוששות ועוד מגוון רחב של סוגיות שיעזרו למתעניינים, למתלבטים וגם למטופלים שנמצאים כעת בשלב ההחלמה ולקראת חזרה לשגרה. ד"ר אריק זרצקי, כירורג מומחה לשאיבות שומן, עונה על שאלות ומסביר על התהליך.

עד כמה שאיבת שומן נפוצה כיום?

גם אם התדמית של ניתוח לשאיבת שומן רחוקה מלהיות נוצצת, למעשה זהו אחד הטיפולים האסתטיים המבוקשים והנפוצים ביותר. נושא זה פחות מדובר ביחס לטיפולי חזה, למשל או להזרקות למילוי קמטים, אבל אין לטעות. שאיבת שומן כטיפול מתקדם (שהתפתח הרבה מאוד בשנים האחרונות ומאז הומצא, בשנות ה-70) הינו אחד הניתוחים האסתטיים הנפוצים ביותר.
זה גם המקום להקדים ולעקור מן השורש מיתוס שאין לו קיום של אמת. מדובר בניתוח נפוץ שנועד לכאורה “להרזות” את המטופל אך הוא בשום פנים ואופן איננו איזה שהוא מסלול מהיר לדיאטה חסרת מאמץ.

טיפול זה אינו אמור להיות תחליף לתזונה נכונה ואורח חיים בריא לאחר מכן. למעשה, וגם על כך נייחד כמה מילים, יש חשיבות מרובה לשמירה על משקל יציב לאחר שאיבת שומן ומומלץ כתמיד להקפיד על אורח חיים פעיל ועל תזונה איכותית ובריאה.

האם ניתוח שאיבת שומן מתאים לי?

ניתוחי שאיבת שומן מתאימים לנשים ולגברים בטווח גילאים די רחב. בהמשך נתייחס לשאלת הגיל שבו מומלץ לפנות לטיפול זה אך כעת נתייחס לאספקט ההתאמה מכיוון אחר. באופן שנשמע לכאורה פרדוכסלי, ניתוח שאיבת השומן לא נועד ואינו מתאים כלל למטופלים בעלי עודף משקל, בפרט כאלה בעלי עודף משקל משמעותי.

מחקרים מראים כי בקרב אנשים כבדי משקל אשר ביקשו לבצע שאיבה של שומן בהיקף משמעותי נצפו השלכות בריאותיות ותופעות לוואי בסבירות יותר גבוהה ביחס למטופלים במשקל תקין או במשקל שהוא מעט מעל למומלץ (לפי גיל, מבנה גוף ומצב בריאות כללי). אם אתם מבינים היטב כי מטרת הניתוח היא לשפר ולעצב אזור מסוים בגוף שבו חסרה פרופורציה ואיזון, בהחלט יתכן שניתוח זה יעניק לכם שביעות רצון גבוהה מאוד. את התאמתכם לניתוח ואת ההנחיות להתנהלות נכונה לפני ואחרי, בכל אלה ישוחח אתכם הרופא בזמן הפגישה שלפני וקבלת הייעוץ האישי.

האם יש גיל מומלץ לביצוע שאיבת שומן ומהי משמעות הדבר?

ניתוחים פלסטיים רבים אפשריים לביצוע בטווח גילאים רחב. ניתוחים אסתטיים מסוגים מסוימים מומלץ לקיים (גם אם לא חובה) בגיל רצוי בשל מאפיינים ושינויים העוברים על הגוף, בשל שינויים במתח וגמישות העור וכן שינויים בסגנון החיים. שאלה מרכזית הינה האם את אותו טיפול שבו אנו עוסקים כאן עדיף לבצע בגיל צעיר או שאולי כדאי לדחות את הניתוח?

יש להבין כי הטיפול הזה יכול להשיג תוצאות דרסטיות, כלומר הוא משפר את דימוי הגוף ויכול להרזות את גופנו בצורה חדה ולעצב את הגוף מחדש. בתהליך הטיפול שואבים מן הגוף שומן מיותר שהצטבר במקומות שונים בגוף (יש אזורים מסוימים שבהם טיפול זה איננו מתאים). המקובל ביותר זה להתמקד בין היתר באזור כגון הבטן תחתונה וכן ירכיים. לעיתים נהוג להתמקד באזורים נוספים כגון מותניים או גב. בשאלת הגיל, על פי רוב מקובל להמליץ שלא לדחות את המועד יותר מדי. הניתוח מומלץ בעיקר למי שטרם עברו את גיל 40 בשל שינוים שעוברים על הגוף בתקופה זו וכן לאחריה.

מגיל 40 או מעט לאחר מכן, זוהי תקרת הגיל במרבית המקרים לגמישות טובה במיוחד של העור. אין זאת אומרת כי בגילאים יותר מבוגרים לא ניתן או מסוכן לבצע שאיבת שומן. זה בהחלט לא המצב. המשמעות של הטיפול בגיל מתקדם הינה שהעור הולך ומאבד מגמישותו הטבעית. כלומר, לאחר העשור הרביעי לחיים העור ככלל פחות אלסטי וניתן לראות זאת לאחר ההחלמה מהניתוח.
יש סיכוי רב יותר כי לאחר שאיבת שומן בגילאים הללו יהיה צורך לבצע תיקון אסתטי נוסף לסילוק עודפים. אם רוצים להקטין את הסיכוי לכך כי תידרשו למתיחת עור או לתיקונים אסתטיים דומים אחרים, טיפול בעשור השלישי לחיים ישיג תוצאות מצוינות.
מידע נוסף לגבי בנושא זה ניתן לקבל מהרופא לאחר שהוא מאבחן את גמישות העור שלכם ואת התאמתכם הכללית לשאיבת השומן. דבר נוסף שחשוב לציין, בקרב מטופלים מבוגרים כמות השומן שניתן לשאוב קטנה יותר, כאשר רוצים להימנע מיצירת סיבוכים רפואיים.

בטן מתוחה אחרי ניתוח שאיבת שומן

מדוע חשוב לשמור על המשקל גם לאחר הטיפול?

אם לפני הניתוח שמרתם על אורח חיים בריא, אין לנו צורך להוסיף על כך מעבר ל”כל הכבוד”. אם פחות הקפדתם כל כך, נמליץ להתייחס את שאיבת השומן בתוך תמריץ לאכילה נכונה ופעילות גופנית מתאימה. נסביר מדוע חשוב מאוד לעבור לאורח חיים בריא ותזונה נכונה לאחר הניתוח וקחו זאת היטב לתשומת הלב: כמות השומן שניתן להסיר מהגוף ללא חשש מוגבלת.
התוצאות שנצפו בעבר כאשר שאיבת השומן נעשתה בנפחים יותר משמעותיים (מבחינת כמות הליטרים ששואבים) הראו כי זהו צעד לא נבון. גם כיום, כאשר השאיבה מאוד ממוקדת, אין מדובר בדיאטה או בתחליף לבעיות של השמנה כי אם טיפול אסתטי בלבד.

זכרו כי היכן שיישאב השומן לא יחזרו להתפתח לאחר מכן תאי שומן חדשים שכן תאי שומן חדשים לא צומחים יש מאין. אך מי שלא יקפידו על תזונה נכונה יחווה תופעה מטרידה מבחינה אסתטית – באזורים אחרים בגוף תאי השומן יתרחבו.
כמו כן, ישנם מקרים שבהם השמנה מחדש תביא להופעת גבשושיות באזור השאיבה דווקא. דבר זה עשוי להתרחש מכיוון שהשאיבה איננה מוחלטת ותאי השומן שנותרו יהפכו יותר בולטים והם ייצרו חזות לא מיטבית. אם כן, שאיבת שומן ואחריה אורח חיים הכולל גם פעילות גופנית – זהו השילוב המומלץ והאידיאלי. גם בריא, גם יפה, גם אסתטי.

כמה שומן אפשר לשאוב ולהוציא מהגוף?

מבחינה תיאורטית, לכאורה ניתן לשאוב שומן בכמות רבה למדי ובעבר אכן עשו זאת. אך התברר כי מדובר היה במעשה חסר אחריות שנושא עימו סיכונים שאסור לקחת. מסיבה זאת, רופא אחראי ומיומן יקפיד לבצע שאיבת שומן של לא יותר מ-2.5 עד 3 ליטרים בטיפול אחד (יש משמעות גם למשקל הכללי של המטופל). אם נמצא כי דרושה שאיבה נוספת, הדרך הבטוחה והנכונה לעשות זאת היא רק לאחר שחולפים ועוברים כמה חודשים. זהו פרק זמן שבו הגוף מחלים ומתרפא וכך גם ניתן לראות את התגובה המלאה של המטופל/ת לניתוח לרבות עיצוב סופי של האזור שטופל.

באילו אזורים מותר לשאוב?

מנתח פלסטי מיומן לא יהסס לספר למטופלים מתי הציפייה מהניתוח אינה ריאלית. לא מדובר רק בציפייה להפחתה דרסטית במשקל, מה שעלול להיות מסוכן. יש גם אזורים מסוימים אשר ככלל אינם מגיבים היטב לשאיבת שומן. אלו אזורים שבם התוצאות האסתטיות אינן טובות כך שלא נהוג לטפל. באזורים מסוימים בזרועות, למשל, שאיבת שומן תותיר לרוב מראה מדולדל. גם בשוקיים פחות מקובל לבצע שאיבה.
האזורים שבהם מקובל יותר לבצע שאיבת שומן כוללים למשל את אזור הבטן (נשים וגברים), החלק החיצוני של הירכיים וכן ירכיים פנימיות (בנשים). עוד ניתן לבצע שאיבה גם מאזור הגב והמותניים. אלה בדיוק האזורים שבהם ניתן למצוא מצבורי שומן עקשניים, גם כאשר המטופלים אינם סובלים מעודף משקל ניכר. עוד נוסיף כי שאיבות בהיקפים קטנים ניתן לבצע גם באזורים מסוימים בפנים, למשל בסנטר.

יש הכנות מיוחדות לפני הניתוח?

לקראת הניתוח, הרופא המנתח מסביר לכל מטופל מה בדיוק יש לעשות וכיצד יש להתנהג כדי לשמור על בטיחות ולהכין את הגוף. ככלל, ההכנות לניתוח שאיבת שומן מתחילות לרוב כשבועיים לפני הניתוח עצמו. מומלץ ביותר להפסיק לעשן וכן להימנע משתייה של משקאות אלכוהוליים מכל סוג שהוא.
במידה ואתם נוטלים תרופות באופן קבוע, בהנחיית הרופא תצטרכו על פי רוב שלא ליטול תרופות מסוימות כדוגמת תרופות מדללות דם. גם תוספי מזון מסוימים בעלי השפעה דומה יש להפסיק.

רחצה: חשוב לשמור על היגיינה כשגרה ולפני הניתוח יש במיוחד להתקלח באופן יסודי ובפרט באזור המיועד לניתוח. כחלק מהכנות שלפני, הרופא יתרשם מאזור שבו דרושה שאיבת השומן. יש לתכנן היטב את האופן שבו תתבצע הפרוצדורה, על מנת שהשאיבה תיעשה תוך שמירה על פרופורציה ועם מינימום של תופעות והשפעות לוואי.
עוד יש לציין כי לניתוח יש להגיע לאחר צום של מספר שעות. בתיאום עם הרופא, יש להגיע לניתוח עם חגורת לחץ שאותה לובשים לאחר הטיפול, על האזור המטופל.

כיצד מתנהל ניתוח שאיבת שומן?

הניתוח עצמו מנוהל כמו כל ניתוח, כלומר ישנה נוכחות של רופא מנתח, מרדים ואחיות. תוכלו לצפות לכך כי הרופא יורה לכם לעמוד כך שניתן יהיה לסמן על הגוף בדיוק את אותם המקומות שבהם תתבצע השאיבה. יסומנו גם הנקודות שבהן מחדירים צינוריות מיוחדות (קנולות) שדרכן מוציאים את השומן המיותר החוצה. לאחר מכן נשכבים על השולחן והאזורים המיועדים לטיפול מורדמים בהרדמה מקומית ועוברים חיטוי למניעת זיהום.

לאחר שהשפעת חומרי ההרדמה הגיעה לרמה מיטבית נעשים חתכים קטנים במקומות שנבחרו להחדרת צינוריות השאיבה. הרופא כל העת מעסה את האזורים שבהם מתבצעת השאיבה על מנת להאיץ את המסת השומנים ולאפשר שאיבה מיטבית מהאזור. על פי רוב, משך הטיפול נע בין שעה לבין שעתיים אך ישנם מקרים שבהם ניתן לצפות להתארכות מסוימת. ישנם רופאים אשר משתמשים בשיטות שונות לצורך זירוז פירוק השומן שלפני השאיבה. בין היתר, הדבר נעשה על ידי שימוש בתמיסה של מלחים בריכוז מתאים.
בעבר היו רופאים שביצעו פירוק שומן בעזרת אולטרה סאונד אך כיום יש שיטות יותר מתקדמות כגון שימוש בקנולות רוטטות. לפני הניתוח, וודאו שהרופא מספר לכם כל פרט נוסף שתרצו לדעת לגבי השיטה שבה הוא מבצע את שאיבת השומן.

מה צפוי אחרי הניתוח?

בתום הניתוח יולבשו עליך חגורת תמיכה (מעין מחוך) או מכנס לחץ (מעין גרב אלסטית) – בהתאם למקום שבו בוצע השאיבה. המטרה של העזרים הללו היא לשמור על האזור המטופל מהודק. בצורה זאת ניתן לשמור על העור במקום וגם למנוע נפיחות או הצטברות נוזלים. נזכיר כי גם אם מדובר בניתוח יחסית פשוט, שלא מצריך כריתה של עור עודף או כניסה לחלל הבטן, צפויים כמה תופעות טבעיות שיוצרות אי נוחות. חשוב שתקבלו מידע נוסף על כך מהרופא כמו גם הסבר על תופעות המצריכות פניה דחופה לטיפול (למשל, אם נוצר זיהום).

האזור המטופל יישאר נפוח כשבוע ימים. במהלך תקופה זו יתכן כי תחושו אי נוחות וכאבים קלים. על פי דיווחי המטופלים, התחושה עשויה להזכיר את מה שמרגשים בעת כיווץ שרירים שאחרי פעילות מאומצת. כאבים חזקים בדרך כלל לא צפויים בניתוחים מסוג זה. במידה ויש בצקת או אי נוחות, ניתן לסייע בעזרת עיסויים באזור המטופל. אפשר לשאול על כך את הרופא להנחיות נוספות.

העור יחזור למצבו הנורמאלי והתקין לאחר מספר שבועות. חזרה לשגרה: אפשר לחזור לעבודה לאחר כשבוע ימים, על פי ההרגשה. לפעילות מלאה ספורטיבית או פעילות מאומצת אפשרי לחזור לאחר כ-3 עד 4 שבועות. לאחר שמסתיים הניתוח עדיין לא ניתן לראות את התוצאות הסופיות. יש להמתין לספיגת נולים ובצקות וריפוי של שטפי דם שעשויים להופיע באזורים שטופלו. את התוצאות של הניתוח והחזרה לגוף בעל מראה תקין ניתן לראות לאחר כ-3 חודשים.

האם יש לצפות לצלקת לאחר הטיפול?

מכיוון שהטיפול מבוצע על ידי הכנסת צינוריות ייעודיות מתחת לעור, ניתן לצפות להיווצרות צלקות קטנות באזורים שטופלו. על פי רוב, גם בשקלול זה המטופלים והמטופלות מרוצים מהתוצאות. יש לציין כי הרופא המיומן יודע לבחור את מיקום הכנסת הקנולות כך שהתוצאה הסופית שתתקבל תיראה טבעית ויפה והצלקת – מינימלית.
כמו כן, עם הזמן, צפוי האזור המטופל להמשיך ולהחלים והצלקות בדרך כלל מתבהרות ונעשות פחות מובחנות. עלינו להוסיף ולומר כי יש אחוז מסוים של מטופלים אשר מסיבות גנטיות, בגופם הצלקות יותר מודגשות מן הנורמה.

שמעתי שיש חלופות לשאיבת שומן. האם זה נכון?

השפעה על תאי שומן ורקמות בגוף איננה חייבת לכלול אך ורק טיפול פולשני. ישנן חלופות לביצוע שאיבת שומן, אך זה מתאים רק לחלק מן המטופלים, בהתאם לרקמת השומן שבה רוצים לטפל. על מנת לדעת באמת מהי השיטה המתאימה לכם, חשוב לפנות אך ורק לרופא אשר מכיר ומתמחה הן בשיטה המקובלת לביצוע שאיבת שומן והן בשיטות לא פולשניות כדוגמת המסת שומן בקור (או הקפאת שומן). יש לציין כי ניתן בצורה כזאת להשיג הפחתה נאה של רקמת השומן, עיצוב, הצרת היקפים וחיטוב. גם זאת, יש לציין, איננו תחליף לדיאטה ולתזונה נכונה אך בעיצוב – התועלת ראויה לציון.

 

אולי יעניין אותך מידע נוסף על: